Yield of bean cultivars in two sowing dates in Frederico Westphalen-RS
Keywords:
Phaseolus vulgaris L., Productive Components., Agroclimatic Zoning.Abstract
Bean culture is one of the main sources of vegetable protein, being sensitive to biotic and abiotic factors. The objective of this work was to evaluate plant population, grain productivity and thousand grain mass of five cultivars (BRS Campeiro, BRS Esplendor, IPR Uirapuru, IPR Tuiuiú and BRS Esteio), in two sowing dates (09/29/2018 and 10/24/2018). The experiment was conducted in Frederico Westphalen, RS, Brazil, in a bifactorial scheme using a randomized block design with four replications. The first sowing season was superior to the second, the best cultivar was BRS Campeiro and the worst was BRS Esplendor
Downloads
References
ALMEIDA, K. C. de. Comportamento de cultivares de feijão preto (Phaseolus vulgaris L.) em três safras no município de Guarapuava – PR. Dissertação de mestrado no Programa de Pós-Graduação em Agronomia. Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR, 2016. 54f.
ANDRADE, M. J. B. Clima e solo. In: VIEIRA, C.; PAULA JÚNIOR, T. J. de; BORÉM, A. (Ed.). Feijão: aspectos gerais e cultura no Estado de Minas. Viçosa: UFV, 1998. Cap.4, p.83-97.
CEPEF. Comissão Estadual de Pesquisa de Feijão. Recomendações técnicas para cultivo no Rio Grande do Sul. Santa Maria: UFSM, 2000. 80 p.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. OLIVEIRA NETO, A. A. de; SANTOS, C. M. R. (Org.). A cultura do feijão. Brasília: CONAB, 2018. 204 p.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Série histórica das safras. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/serie-historica-das-safras>. Acesso em 18 de nov. 2020.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Catálogo de cultivares de feijão comum. Safra 2016-2017, 2ª edição. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2017. 28 p.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Sistema brasileiro de classificação de solos. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Pesquisa de Solos, 2006. 306 p.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FRANÇA, M. G. C.; THI, A. T. P.; PIMENTEL, C.; ROSSIELLO, R. O. P.; FODIL, Y. Z.; LAFFRAY, D. Differences in growth and water relations among Phaseolus vulgaris cultivars in response to induced drought stress. Environmental and Experimental Botany, v. 43, n. 3, p. 227–237, 2000.
GONÇALVES, S. L.; WREGE, M. S.; CARAMORI, P. H.; MARIOT, E. J.; NETO, M. A. Probabilidade de ocorrência de temperaturas superiores a 30oC no florescimento do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.), cultivado nas safras das águas no Estado do Paraná. Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v. 5, n. 2, p. 99-107, 1997.
MALUF, J. R. T.; CAIAFFO, M. R. R. Zoneamento agroclimático da cultura de feijão no Estado do Rio Grande do Sul: recomendação de períodos favoráveis de semeadura por região agroecológica. Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, p. 455-458, 1999.
MALUF, J. R. T.; CUNHA, G. R.; MATZENAUER, R.; PASINATO, A.; PIMENTEL, M. B. M.; CAIAFFO, M. R. Zoneamento de risco climático para a cultura de feijão no Rio Grande do Sul. Revista brasileira de Agrometeorologia, Passo Fundo, v. 9, n. 3, (N° Especial: Zoneamento Agrícola), p.468-476, 2001.
MAPA. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria nº. 45, de 22 de abril de 2020. Brasil, 2020, 88 p. Disponível em: <https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/riscos-seguro/programa-nacional-de-zoneamento-agricola-de-risco-climatico/portarias/safra-vigente/rio-grande-do-sul/word/PORTN44FEIJAO1SAFRARS.pdf>. Acesso em: 19 de out. de 2020.
MARIOT, E. J. Ecofisiologia do feijoeiro. O feijão no Paraná. Londrina: IAPAR, Circular nº 63, p. 25-41, 1989.
MASSIGNAM, A. M.; VIEIRA, H. J.; HEMP, S.; FLESCH, R. D. Ecofisiologia do feijoeiro. II – Redução do rendimento pela ocorrência de altas temperaturas no florescimento. Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v. 6, n. 1, p. 41-45, 1998.
PEREIRA, V. G. C.; GRIS, D. J.; MARAGONI, T.; FRIGO, J. P.; AZEVEDO, K. D.; GRZESIUCK, A. E. Exigências agroclimáticas para a cultura do feijão (Phaseolus vulgaris L.). Revista Brasileira de Energias Renováveis, Curitiba, v. 3, n.1, p. 32-42, 2014.
PORTES, T. A. Ecofisiologia. In: ARAUJO, R. S.; RAVA, C. A.; STONE, L. F.; ZIMMERMANN, M. J. de O. (Coord.). Cultura do feijoeiro comum no Brasil. Piracicaba: POTAFÓS, 1996. p. 101-137.
RIBEIRO, N. D.; HOFFMANN JUNIOR, L.; POSSEBON, S. B. Variabilidade genética para ciclo em feijão dos grupos preto e carioca. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v. 10, n. 1, p. 19-29, 2004.
ROCHA, V. P. C.; CIRINO, V. M.; DESTRO, D.; FONSECA JÚNIOR, N. da S.; PRETE, C. E. C. Adaptabilidade e estabilidade da característica produtividade de grãos dos grupos comerciais carioca e preto de feijão. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 31, n. 1, p. 39-54, 2010.
ROSALES-SERNA, R.; KOHASHI-SHIBATA, J.; GALLEGOS, J. A. A.; LOPEZ, C. T.; CERECERES, J. O.; KELLY, J. D. Biomass distribution, maturity acceleration and yield in drought-stressed common bean cultivars. Field Crops Research, v. 85, n. 2-3, p. 203-211, 2004.
SHONNARD, G.C.; GEPTS, P. Genetic of heat tolerance during reproductive development in common bean. Crop Science, Madison, v.34, n.5, p.1168-1175, 1994.
STORCK, L.; GARCIA, D. C.; LOPES, S. J.; ESTEFANEL, V. Experimentação Vegetal, 3ª edição, Santa Maria: UFSM, 2016. 200 p.
TÉRAN, H.; SINGH, S.P. Comparison of sources and lines selected for drought resistance in common bean. Crop Science, Madison, v. 42, n. 1, p. 64-70, 2002.
VASCONCELOS JUNIOR, J. F. S. Produtividade do feijoeiro em cultivo tradicional e tecnificado no norte fluminense. Dissertação de mestrado em Produção Vegetal. Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Campos dos Goytacazes - RJ. 2009, 45 p.
VIEIRA, C. O feijoeiro-comum: cultura, doenças e melhoramento. Viçosa: UFV, 1967. 220 p.
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Brasileira de Iniciação Científica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.