Nitrate and ammonium proportions in the initial growth of bertalha plants

Authors

  • Gildeon Santos Brito Universidade Federal do Recôncavo da Bania
  • Alfredo Teles de Jesus Neto Universidade Federal do Recôncavo da Bania
  • Cristian Martins de Souza Universidade Federal do Recôncavo da Bania
  • Girlene Santos de Souza Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Keywords:

Basella alba L. Nitrogen. Nutrient solution. Phytomass

Abstract

The objective was to evaluate tehe effect of NO3- and NH4+ proportions in nutrient solution on the initial growth of Bertalha plants. The experiment was carried out in a greenhouse, in a completely randomized design, with plots consisting of one useful plant and five replications. The NO3-:NH4+ proportions significantly affected the initial growth of bertalha, as well as the physiological aspects and phytomass production, except for the total dry matter mass and height variables. The balance between the proportions of NO3- and NH4+ leverage the parameters of greater economic interest in Bertalha plants.

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Author Biographies

Gildeon Santos Brito, Universidade Federal do Recôncavo da Bania

Graduando em Agronomia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB),
bolsista PIBIC FAPESB. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6165-0408

Alfredo Teles de Jesus Neto, Universidade Federal do Recôncavo da Bania

Graduando em Agronomia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB),

bolsista PIBIC CNPq. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9855-978X

Cristian Martins de Souza, Universidade Federal do Recôncavo da Bania

Graduando em Agronomia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB),

bolsista PIBIC FAPESB. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4167-7590

Girlene Santos de Souza, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Doutora em Agronomia.  Docente Titular do Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia. Orcid: https://orcid.org/0000-0003-1526-7966

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Published

2023-09-12

How to Cite

Santos Brito, G., de Jesus Neto, A. T., Martins de Souza, C., & Santos de Souza, G. (2023). Nitrate and ammonium proportions in the initial growth of bertalha plants. Revista Brasileira De Iniciação Científica, 10, e023026. Retrieved from https://periodicoscientificos.itp.ifsp.edu.br/index.php/rbic/article/view/1007