The fuzzy aproach for the fermentation’s process of handmade breads
Keywords:
Fuzzy Sets Theory. Mathematical modeling. Math model. Zadeh Extension Principle.Abstract
In this work, a mathematical model was developed using Fuzzy Sets Theory for the fermentation’s process of handmade breads by Zadeh Extension Principle. The development of the fuzzy model was based on the experimental data present in Boeno (2018) as well the justification of the parameter chosen to be described with the Fuzzy Sets Theory was the initial population, which is represented by a triangular fuzzy number.
Downloads
References
BARROS, L. C. D.; BASSANEZI, R. C. Tópicos de lógica fuzzy e biomatemática. 2. ed. Campinas: UNICAMP/ IMECC, 2010.
BASSANEZI, R. C. Ensino-aprendizagem com modelagem matemática. 3. ed. São Paulo: Contexto, 2006.
BOENO, M. C. F. Modelagem Matemática e a arte da fabricação de pães. Trabalho de conclusão de curso, IFSP, São Paulo, 2018.
CECCONELLO, M. D. S. Modelagem Alternativa para Dinâmica Populacional: Sistemas Dinâmicos Fuzzy. Dissertação (Mestrado), IMECC- UNICAMP, Campinas, 2006.
CECCONELLO, M. D. S.; SILVA, J. D. D. M. D.; BASSANEZI, R. C. Sistemas Dinâmicos Fuzzy: Modelagens Alternativas Para Sistemas Biológicos. São Carlos: SBMAC, 2010.
GOMES, L. T. Um estudo sobre o espalhamento da dengue usando equações diferenciais parciais e lógica fuzzy. Dissertação (Mestrado), IMECC- UNICAMP, Campinas, 2009.
JAFELICE, R. S. D. M.; BARROS, L. C. D.; BASSANEZI, R. C. Teoria dos Conjuntos fuzzy com Aplicações. 2. ed. São Carlos - SP: SBMAC, 2012.
MIZUKOSHI, M. T. Estabilidade de Sistemas Fuzzy. Tese (Doutorado), IMECC-UNICAMP, Campinas, 2004.
MIZUKOSHI, M. T. Introdução às equações diferenciais fuzzy: Inclusões diferenciais versus extensão de Zadeh. [S.l.]: [s.n.], 2014. Disponivel em: http://www.de.ufpb.br/~cbsf2014/Minicurso_Profa.Marina_CBSF2014.pdf. Acesso em: 20 nov. 2020.
MORTARI, C. A. Introdução à lógica. São Paulo: UNESP, 2001. p. 349-353.
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Brasileira de Iniciação Científica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.