Mini chefs
the child's kitchen has color, smell, flavor and memories
Keywords:
Interdisciplinary project. Meaningful learning. Healthy childhood. Basic educationAbstract
The article aims to report the experience of educators of the 3rd year of elementary school in a public school in the metropolitan region of Porto Alegre, with a project aimed to encourage children to make healthier food choices. It was proposed to work with a playful and interdisciplinary project in partnership with the families. The results of the experiment show that the involvement of children in the preparation of food encourages a better diet and healthier habits, influencing the whole family and bringing meaningful learning.
Downloads
References
BARDIN, Laurence. Análise de Conteúdo. Lisboa: Edições 70, 2016.
BASSI, Flavio. Protagonismo. In: LOVATO, Antônio; FRANZIN, Raquel (org.) et al. O ser e o agir transformador para mudar a conversa sobre educação. 1ª ed. São Paulo: Instituto Alana: Ashoka Brasil, 2017. p. 54-63
BAUMAN, Zygmunt. Amor líquido sobre a fragilidade dos laços humanos. Rio de Janeiro: Jorge Zahar. 2014.
BENDER, William N. Aprendizagem baseada em projetos: educação diferenciada para o século XXI. Porto Alegre: Penso, 2014
BOGADO, Adriana Marcela; FREITAS, Denise de. A reconstrução de memórias da alimentação na formação inicial de professores de ciências: um reencontro com saberes, sabores, aromas e afetos. ETD - Educação Temática Digital, Campinas, SP, v. 18, n. 3, p. 670–689, 2016. DOI: 10.20396/etd.v18i3.8645410. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/etd/article/view/8645410 Acesso em: 7 fev. 2021.
DE MATOS, Marilyn A. Errobidarte. A metodologia de projetos, a aprendizagem significativa e a educação ambiental na escola. Ensino, saúde e ambiente, v. 2, n. 1, 2009. Disponível em: https://periodicos.uff.br/ensinosaudeambiente/article/download/21036/12511 Acesso em: 7 fev. 2021.
DOWBOR, Ladislau. Reflexões atuais sobre cidades, família e escola: impactos na vida das crianças e do planeta. In: FONTENELLE, Lais (org) et al. Criança e consumo: 10 anos de transformação. 1ª ed. São Paulo: Alana, 2016. p.74-95.
FORTUNATO, Ivan. O relato de experiência como método de pesquisa educacional. In: SHIGUNOV NETO, Alexandre; FORTUNATO, Ivan. Método(s) de Pesquisa em Educação. São Paulo: Edições Hipótese, 2018, p. 37-50.
GOIÁS. Secretaria de Estado da Saúde B. Obesidade Infantil: como prevenir desde cedo. Plataforma digital, 11 de outubro de 2019. Disponível em: http://saudebrasil.saude.gov.br/ter-peso-saudavel/obesidade-infantil-como-prevenir-desde-cedo. Acesso em: 6 fev. 2021.
GUARESCHI, Pedrinho A. Consumismo infantil: uma questão ética. In: FONTENELLE, Lais (org) et al. Criança e consumo: 10 anos de transformação. 1ª ed. São Paulo: Alana, 2016. p.120-127.
LOVATO, Antônio; FRANZIN, Raquel (org.) et al. O ser e o agir transformador para mudar a conversa sobre educação. 1ª ed. São Paulo: Instituto Alana: Ashoka Brasil, 2017.
LUDVICHAK, Dílvia. Na cozinha do chef Brasil. 1ª ed. São Paulo: Editora Paulus, 2011.
MORAN, José. Mudando a educação com metodologias ativas. Convergências midiáticas, educação e cidadania: aproximações jovens. Coleção mídias contemporâneas, v. 2, n. 1, p. 15-33, 2015.
ZABALA, Antoni; ARNAU, Laia. Como aprender e ensinar competências. Porto Alegre: Artmed, 2010.
OLMOS, Ana. Vergonha de si: a violência invisível da publicidade infantil. In: FONTENELLE, Lais (org) et al. Criança e consumo: 10 anos de transformação. 1ª ed. São Paulo: Alana, 2016. p.74-95.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Internacional de Pesquisa em Didática das Ciências e Matemática
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.